Περιγραφή θέματος
Συχνές Ερωτήσεις
Σε αυτή την ενότητα θα αναρτώνται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των σχολικών ομάδων σχετικά με τον διαγωνισμό "Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής!"
Σας αποστέλλουμε έναν χρήσιμο σύνδεσμο περί των Πηγών που πρέπει να χρησιμοποιούνται στη Βικιπαίδεια. Πηγή είναι κάθε ''υλικό'' (ευρύτερη έννοια) που χρησιμοποιούμε στη Βικιπαίδεια για τη συγγραφή ενός λήμματος και για τη στήριξη του περιεχομένου του. Μπορεί προέρχεται από το Διαδίκτυο (π.χ. ένα άρθρο σε μια αξιόπιστη και αναγνωρισμένου κύρους εφημερίδα, ένα κείμενο από την ιστοσελίδα ενός μουσείου, ένα βίντεο από τον επίσημο λογαριασμό ενός μουσείο στο Youtube κλπ) ή να είναι γραπτή (π.χ. ένα βιβλίο ιστορικού περιεχομένου όπως η ΙΕΕ της Εκδοτικής Αθηνών, μια εγκυκλοπαίδεια, ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό κλπ).
Με τον όρο Βιβλιογραφία, εννοούμε όχι κάθε πηγή, αλλά συγκεκριμένα τις γραπτές πηγές που χρησιμοποιούμε για να γράψουμε ή να εμπλουτίσουμε ένα λήμμα.
Οι σχολικές ομάδες που προκρίθηκαν στη Β’ φάση του Διαγωνισμού, θα πρέπει να καταθέσουν μέσω της πλατφόρμας classroom έως την Τρίτη 10/5/2021 τα ακόλουθα αρχεία:
1) μια αίτηση συμμετοχής σε μορφή XLS στην οποία θα αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του Σχολείου, των υπεύθυνων καθηγητών και τον τελικό αριθμό των εμπλεκομένων μαθητών/τριών με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμα και usernames στην Wikipedia) (θα αναρτηθεί σχετικό υπόδειγμα).
2) μια αναλυτική αναφορά (σε XLS μορφή) με τη συνολική συνεισφορά της στην ελληνική Βικιπαίδεια με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς επίσης (θα αναρτηθεί σχετικό υπόδειγμα στην πλατφόρμα) και
3) τις Δηλώσεις Συμμετοχής-Συγκατάθεσης από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενσωματώθηκαν αργότερα στην ομάδα.Οι άδειες για έργα δημιουργών που έχουν αποβιώσει πάνω από 70 χρόνια είναι CC0, δηλαδή εντελώς ελεύθερες (public domain). Οι απεικονίσεις τους, εφόσον πρόκειται για έργα δύο διαστάσεων, όπως π.χ. ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά κλπ. παραμένουν στο public domain και όταν επιφορτώνονται στο Wikimedia Commons τίθεται η ανάλογη άδεια χρήσης. Αν οι απεικονίσεις των αρχικών έργων από τον τωρινό φωτογράφο αφορούν έργα τριών διαστάσεων, τότε ο φωτογράφος έχει δικαιώματα χρήσης και μπορεί να επιφορτώνει το υλικό αυτό στο Wikimedia Commons με άδειες όπως CC-BY-SA , CC-BY αλλά και CC0 ως εκ νέου δημιουργός. Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται να αναφέρεται και αν είναι δυνατόν να δίνεται σύνδεσμος προς την πηγή που διαθέτει το έργο, π.χ. μουσείο, αρχείο κλπ.
δείτε περισσότερα για τα πνευματικά δικαιώματα εδώ
Στη Wikipedia μπορούμε να ανεβάσουμε εικόνες εφόσον:
(α) είναι ελεύθερες δικαιωμάτων
(β) μπορούμε να αποδείξουμε πως τα δικαιώματά τους παραχωρούνται νόμιμα, πλήρως και δια παντός, για οποιαδήποτε χρήση προς όλους, ακόμα και εμπορική
(γ) διατίθενται με κάποια ανοικτή άδεια
(δ) είμαστε εμείς οι αποκλειστικοί δημιουργοί.
Στη σελίδα για τον διαγωνισμό στη Βικιπαίδεια έχει προστεθεί η ενότητα: «Δήλωση σχολικής ομάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή».
Κάντε κλικ στον σύνδεσμο της ενότητας Επεξεργασία Χρήστης:195.97.30.62 (νέο τμήμα) - Βικιπαίδεια (wikipedia.org) .
Για να γίνει σωστά η δήλωση, ο καθηγητής χρειάζεται να συνδεθεί με τον προσωπικό του λογαριασμό. Έπειτα χρειάζεται να συμπληρωθούν επακριβώς τα usernames των μαθητών-τριών καθώς και το όνομα της σχολικής μονάδας. Τέλος, στο κάτω μέρος της σελίδας χρειάζεται να γίνει κλικ στη "δημοσίευση σελίδας".
Συμπληρώνοντας σωστά τα usernames των μαθητών-τριών, ο επικεφαλής καθηγητής κάνοντας κλικ πάνω τους μπορεί να δει τη συνεισφορά τους τοπικά στην ελληνική Βικιπαίδεια. Για να έχει εικόνα της πλήρους συνεισφορά τους σε όλα τα εγχειρήματα χρειάζεται επιπλέον να κάνει κλικ στην ίδια σελίδα, στο κάτω μέρος, στον σύνδεσμο «Συνεισφορά ανά εγχείρημα». Επιλέγοντας, θα δει τις καθολικές συνεισφορές του μαθητή, σε όλα τα εγχειρήματα και στο Wikimedia Commons, με ταξινόμηση ανά ημερομηνία. Εκεί μπορεί να επιλέξει «Ταξινόμηση αποτελεσμάτων: Ανά βίκι» και να ψάξει στην «Αναζήτηση» ώστε να λάβει τις τελευταίες συνεισφορές του μαθητή ή της μαθήτριάς ανά εγχείρημα.
Ενώ δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην μετάφραση ενός λήμματος προς την ελληνική, για τη μετάφραση προς την αγγλική Βικιπαίδεια υπάρχει περιορισμός που απαιτεί τα εξής κριτήρια: 500 επεξεργασίες και ύπαρξη λογαριασμού για τουλάχιστον 30 μέρες.
Για να αποφύγετε το παραπάνω πρόβλημα θα μπορούσατε να επεξεργαστείτε λήμματα στο πρόχειρό σας.
Οδηγίες για χρήση του προχείρου στην αγγλική, για μετάφραση λημμάτων εκεί:
- Ο μαθητής συνδέεται στη Βικιπαίδεια, και επισκέπτεται με τον λογαριασμό του την διεύθυνση: https://en.
wikipedia.org - Στο πάνω μέρος της σελίδας χρειάζεται να κάνει κλικ στον σύνδεσμο «Sandbox»
- Στο μήνυμα που εμφανίζεται, κάνει κλικ στο «Start editing»
- Προσθέτει ένα + στο {{user sandbox}} που εμφανίζεται ως κώδικας εκεί, κάνοντάς το {{user sandbox+}}
- Το κάτω μέρος της σελίδας κάνει κλικ στο «Publish page»
- Αν δεν εμφανιστεί ο επεξεργαστής κώδικα αλλά ο οπτικός επεξεργαστής, για να γίνει η παραπάνω τροποποίηση πρέπει να γίνει πρώτα μετάβαση στον επεξεργαστή κώδικα επιλέγοντας το εικονίδιο με το μολυβάκι πάνω δεξιά στη σελίδα και επιλογή του «[[]] Source editing »
- Αν η σελίδα προχείρου δημιουργηθεί με επιτυχία, η έναρξη σελίδας προς μετάφραση στο πρόχειρο επιτυγχάνεται επιλέγοντας το «Generic article», συμπληρώνοντας τον τίτλο του λήμματος στην αγγλική και κάνοντας κλικ στο «Create page»
- Όμοια με την χρήση του προχείρου στην ελληνική, η σελίδα αποθηκεύεται επιλέγοντας «Publish page»
Όχι. Όλες οι εργασίες λημματογράφησης (δημιουργία, εμπλουτισμός, μετάφραση, επιφόρτωση, δημοσίευση, κλπ.) στη Wikipedia θα πρέπει να γίνονται από τους λογαριασμούς των μαθητών/τριών. Οι επικεφαλής εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καθοδηγούν κατάλληλα και να ενθαρρύνουν την ομάδα τους να ολοκληρώσει τον αγώνα λημματογράφησης με επιτυχία μέχρι το τέλος.
Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί, θα συγκεντρώσουν τους λογαριασμούς των μαθητών/τριών της σχολικής τους ομάδας στον δικό τους λογαριασμό (σελίδα χρήστη στην Wikipedia). Σε αυτή τη σελίδα, μπορούν να αναφέρουν ότι συμμετέχουν στον διαγωνισμό λημματογράφησης στη Wikipedia: «Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής», με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Προτείνουμε να κάνετε εγγραφή της σχολικής ομάδας στη Wikipedia άμεσα, ώστε να αρχίσετε να εξοικειώνεστε με το περιβάλλον, να κατοχυρώσετε και να επεξεργάζεστε σιγά σιγά τα λήμματά σας. Προσοχή! Για τον κατάλογο επιλεγμένων λημμάτων ισχύει ο εξής κανόνας: Μπορείτε να κατοχυρώσετε μέχρι 3 λήμματα (ανά σχολική ομάδα). Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα και το δημοσιεύετε, θα μπορείτε να κατοχυρώσετε το επόμενο. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για λήμματα που θα βρείτε ως ομάδα εκτός καταλόγου, αλλά σχετικά πάντα με το θέμα του διαγωνισμού.
Στην πλατφόρμα Classroom θα χρειαστεί να κάνει εγγραφή μόνο ο επικεφαλής εκπαιδευτικός που θα αναλάβει να καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά της σχολικής ομάδας για τη συμμετοχή στην A΄ φάση. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής και υποβολής είναι η 18η Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού (σελ. 10 της προκήρυξης):- Στο διαγωνισμό γίνονται αποδεκτές συμμετοχές ομάδων 3 τουλάχιστον μαθητών/- τριών ανά σχολική μονάδα και όχι ατομικές συμμετοχές.
- Κάθε σχολική μονάδα έχει δικαίωμα μίας μόνο συμμετοχής.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας να οριστούν ως επικεφαλής και να αναλάβουν την παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας. Κατά συνέπεια, η σχολική μονάδα μπορεί να αποτελείται και από τα 22 άτομα της τάξης.
Κατά την Α’ φάση κάθε σχολική μονάδα μπορεί να ξεκινήσει τον αγώνα λημματογράφησης συγγράφοντας όσα λήμματα μπορεί. Θα πρέπει να τηρεί τον κανόνα της δέσμευσης 3 λημμάτων τη φορά, για τα λήμματα που προέρχονται από τον κατάλογο των επιλεγμένων λημμάτων, αλλά είναι ελεύθερη να επιλέξει να κατοχυρώσει και να δημιουργήσει όσα λήμματα επιθυμεί εκτός καταλόγου, σχετικά πάντα με το θέμα του διαγωνισμού.
Για να πάρει το εισιτήριο να περάσει στη Β΄ φάση, θα χρειαστεί να στείλει μια αναφορά (βλ. Αίτηση Συμμετοχής Σχολικής Ομάδας στην Α΄ Φάση του Διαγωνισμού ) που να τεκμηριώνει ότι γνωρίζει να εκτελεί τις εργασίες λημματογράφησης που προβλέπονται στην Α΄ φάση (βλ. σελ. 3-4 της προκήρυξης). Στην αναφορά θα πρέπει να επιλέξει να αναφέρει τις καλύτερες εργασίες που θεωρεί ότι έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, τους κανόνες της Wikipedia και τα κριτήρια αξιολόγησης της Α΄ φάσης (βλ. σελ. 8 της προκήρυξης).
Οι παραπάνω εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ένα ή και παραπάνω λήμματα.
Αν μια σχολική ομάδα περάσει στη Β΄ φάση, οι εργασίες λημματογράφησης που έχει ολοκληρώσει κατά την Α΄ φάση, δεν χάνονται. Θα συνυπολογιστούν στη συνολική της συνεισφορά, σύμφωνα με το σύστημα πόντων που θα ανακοινωθεί για τη βαθμολόγηση των σχολικών ομάδων.
Μια σχολική ομάδα θα μπορεί να δεσμεύσει ένα λήμμα εκτός καταλόγου προς επεξεργασία για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να το ολοκληρώσει και να το δημοσιεύσει. Ωστόσο, αν η σχολική ομάδα επιλέξει ένα λήμμα από τον κατάλογο επιλεγμένων λημμάτων θα πρέπει να το επεξεργάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το λήμμα αδρανήσει για πάνω από 10 μέρες, τότε θα έχει δικαίωμα, αν θέλει, να το διεκδικήσει μια άλλη σχολική ομάδα.Ναι, εφ’ όσον τα τρία τουλάχιστον άτομα, είναι μαθητές/ήτριες και έχουν έναν επικεφαλής εκπαιδευτικό.Όχι. Στην Α΄ φάση του Διαγωνισμού, το λήμμα ή τα λήμματα που θα επιλέξετε να δημιουργήσετε, να εμπλουτίσετε, να μεταφράσετε κλπ. θα πρέπει να αφορούν στο θέμα του διαγωνισμού, δηλαδή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.Ναι, μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα όποιο λήμμα επιθυμείτε εκτός καταλόγου, σχετικό πάντα με το θέμα του διαγωνισμού. Όχι, δεν χρειάζεται αυτό να δηλωθεί κάπου.Στην 1η εργασία λημματογράφησης, οι 300 λέξεις αφορούν ΜΟΝΟ τον εμπλουτισμό υπάρχοντος λήμματος. Για τη δημιουργία νέου λήμματος δεν υπάρχει περιορισμός λέξεων, αρκεί να μπορεί να σταθεί και να μη διαγραφεί.Σε όλες τις εργασίες και όχι μόνο στην 3η, η σχολική ομάδα μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα απαιτούνται για την υποβολή της συμμετοχής της στην Α΄ Φάση του Διαγωνισμού. Κατά την υποβολή θα πρέπει να επιλέξει να αναφέρει τις καλύτερες εργασίες που θεωρεί ότι έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, τους κανόνες της Wikipedia και τα κριτήρια αξιολόγησης της Α΄ φάσης (βλ. σελ. 8 της προκήρυξης).
Οι παραπάνω εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ένα ή και παραπάνω λήμματα.
Αν μια σχολική ομάδα περάσει στη Β΄ φάση, οι εργασίες λημματογράφησης που έχει ολοκληρώσει κατά την Α΄ φάση, δεν χάνονται. Θα συνυπολογιστούν στη συνολική της συνεισφορά, σύμφωνα με το σύστημα πόντων που θα ανακοινωθεί για τη βαθμολόγηση των σχολικών ομάδων.
Για δέσμευση λήμματος από τον κατάλογο επιλεγμένων λημμάτων, ισχύει ο εξής κανόνας: επιτρέπεται η δέσμευση 3 λημμάτων τη φορά/ανά σχολική ομάδα. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα λήμμα και το δημοσιεύετε, θα μπορείτε να κατοχυρώσετε το επόμενο. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για λήμματα που θα βρείτε ως ομάδα, εκτός καταλόγου αλλά σχετικά πάντα με το θέμα του διαγωνισμού.
Η δέσμευση ενός λήμματος γίνεται με απλό τρόπο. Ένα μέλος της ομάδας (μαθητής/μαθήτρια) επιλέγει ένα κόκκινο λήμμα που βρίσκει με ελεύθερη περιήγηση στη Wikipedia ή από τον κατάλογο επιλεγμένων λημμάτων, ανοίγει τη σελίδα, κάνει μια μικρή επεξεργασία και προχωράει σε δημοσίευση. Τότε, αυτομάτως δεσμεύεται το λήμμα για λογαριασμό της σχολικής του ομάδας.
Μια σχολική ομάδα θα μπορεί να δεσμεύσει ένα λήμμα εκτός καταλόγου, προς επεξεργασία, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να το ολοκληρώσει και να το δημοσιεύσει. Ωστόσο, αν η σχολική ομάδα επιλέξει ένα λήμμα από τον κατάλογο επιλεγμένων λημμάτων θα πρέπει να το επεξεργάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το λήμμα αδρανήσει για πάνω από 10 μέρες, τότε θα έχει δικαίωμα, αν θέλει, να το διεκδικήσει μια άλλη σχολική ομάδα.
Όχι, δεν υπάρχει ακόμα κατάλογος λημμάτων προς μετάφραση, από Αγγλικά ή Γαλλικά στα Ελληνικά, αλλά θα δημιουργηθεί σύντομα.Τα βίντεο των Wikipedia Webinars αναρτώνται στην ενότητα Webinars της πλατφόρμας.Τα υποδειγματικά λήμματα της ελληνικής βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Προβεβλημένα_λήμματαΌχι. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή της σχολικής ομάδας στον διαγωνισμό θα υποβληθούν μέσω της πλατφόρμας Classroom. Στην ενότητα Γενικές Πληροφορίεςθα βρείτε τα σχετικά υποδείγματα και τις οδηγίες εγγραφής στην πλατφόρμα και υποβολής συμμετοχής στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού.Μέρη από άρθρα μιας συνθήκης μπορούν να παρατεθούν αποσπασματικά σε ένα λήμμα για να δειχθεί είτε το ύφος γραφής ή κάτι αξιοσημείωτο που έχουν δημοσιευμένα και έγκριτα επισημάνει οι ειδικοί αναλυτές. Ο χώρος για να κατατεθεί ολόκληρο το κείμενο της συνθήκης είναι είτε το Wikimedia Commons εφόσον πρόκειται για ψηφιοποιημένο αρχείο (φωτογραφία) του συγγράμματος είτε ως ψηφιακό κείμενο στη Βικιθήκη, το αδελφικό εγχείρημα της Βικιπαίδειας όπου φιλοξενούνται αυτούσια ολόκληρα ελεύθερα κείμενα.Ναι, μπορούμε να επικαλεστούμε ένα άρθρο μια συνθήκης αρκεί να τεκμηριώνεται και να σχετίζεται με το υπό δημιουργία λήμμα. Η αδιάκριτη παράθεση αποσπασμάτων συνήθως αφαιρείται από άλλους χρήστες και δεν καταφέρνει να επιβιώσει τελικά στην Wikipedia.Μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι αξιόπιστες πηγές, δηλαδή όσες είναι κυρίως δευτερογενείς, και σίγουρα έγκριτες και δημοσιευμένες. Αν αυτές συγκρούονται τότε μας είναι χρήσιμες οι τριτογενείς πηγές, οι οποίες εξετάζουν τη σύγκρουση και τη ζυγίζουν ή συνοψίζουν τις εξελίξεις επί του θέματος, ενδεχομένως και αδιαφορώντας για κάποιες θέσεις. Βάσει των παραπάνω, συμπεριλαμβάνονται όλες οι καλώς τεκμηριωμένες θέσεις δίκαια, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Αν κάποιες θέσεις είναι ισχυρά υπολειπόμενες, δεν περιλαμβάνονται στην εισαγωγή του λήμματος. Ως χρήστες οφείλουμε να παρουσιάζουμε τις απόψεις αυτές χωρίς να παίρνουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς. (βλ. Γιατί θα πρέπει να είναι απροκατάληπτη η Βικιπαίδεια;)mod/url/view.php?id=260 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήστε εδώ το 3 ο Webinar με τίτλο: “Ελεύθερο περιεχόμενο και δικαιώματα, συνέχεια οπτικού επεξεργαστή, ύφος γραφής, διαδικτυακός λόγος.”Ναι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον λογαριασμό που ήδη έχουμε στη Wikipedia, αν ο λογαριασμός ανήκει στο άτομο που θα συμμετάσχει και χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από αυτό. Θα πρέπει μόνο να δοθεί προσοχή, καθώς στον διαγωνισμό εξετάζεται και η γενικότερη συμπεριφορά στην Βικιπαίδεια κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.Όχι, αν δεν το επιθυμούμε. Μια καλή πρακτική είναι να ξεκινήσουμε με ψευδώνυμο και στη συνέχεια, εφόσον αισθανθούμε πως το θέλουμε, να ζητήσουμε αλλαγή στο ψευδώνυμό μας ώστε να αντικατοπτρίζει τα πραγματικά μας στοιχεία. Ένα πιο ''προσωπικό'' στοιχείο που μπορεί να καταχωρήσει κάποιος, είναι το email του και αυτό ζητείται από το σύστημα προαιρετικά. Αν καταχωρήσετε το email σας, υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε μηνύματα και από άλλους συντάκτες της Βικιπαίδειας. Ωστόσο, η καταχώρηση του email είναι χρήσιμη σε περίπτωση ανάκτησης του λογαριασμού. Αν δηλαδή κάποιος ξεχάσει τους κωδικούς του και δεν έχει καταχωρήσει το email του στη Βικιπαίδεια, είναι αδύνατον να ανακτηθεί ο λογαριασμός. (βλ. Βοήθεια:Εγγραφή και σύνδεση)Στην Ελλάδα, η λειτουργία και η χρήση της Βικιπαίδειας είναι νόμιμη.
Η Βικιπαίδεια ως κοινότητα και το Wikimedia Foundation ως ο οργανισμός που την προωθεί, φροντίζουν ώστε το περιεχόμενό της και οι πράξεις των συντακτών της να μην έρχονται σε σύγκρουση με τους νόμους. Εντούτοις, η Βικιπαίδεια δρα ενίοτε και ακτιβιστικά. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει χώρες με «ιδιαίτερα» πολιτικά καθεστώτα να μπλοκάρουν προσωρινά ή και μόνιμα την πρόσβαση στη Wikipedia. (βλ. Η Κίνα μπλόκαρε τη Wikipedia σε όλες τις γλώσσες, Η Κίνα μπλόκαρε τη Wikipedia σε όλες τις γλώσσες και Block of Wikipedia in Turkey).
Η Βικιπαίδεια απαγορεύει τους κοινούς λογαριασμούς. Κάθε μαθητής πρέπει να έχει τον δικό του λογαριασμό στη Βικιπαίδεια, και για τον διαγωνισμό. Ο λογαριασμός του υπεύθυνου καθηγητή θα συγκεντρώνει τους λογαριασμούς των μαθητών της σχολικής ομάδας, στην σελίδα του, στη Βικιπαίδεια.Αν δεν υπάρχει ήδη ως σελίδα, ο σύνδεσμος Το πρόχειρό μου είναι κόκκινος και με το κλικ ξεκινά η δημιουργία του. Πατώντας αμέσως Δημοσίευση η σελίδα δημιουργείται και είναι έτοιμη να δεχτεί πειραματισμούς με περιεχόμενο.
Αν υπάρχει ήδη η σελίδα Το πρόχειρό μου (είναι μπλε), αφαιρούμε όποιο περιεχόμενο υπάρχει στη σελίδα αυτή.
Για να φτιάξουμε τον μηχανισμό μας, πατάμε Επεξεργασία κώδικα, αλλάζουμε το {{πρόχειρο χρήστη}} σε {{πρόχειρο χρήστη+}} (ουσιαστικά προσθέτουμε το +) και πατάμε το κουμπί Δημοσίευση πιο κάτω. Τότε εμφανίζεται στη σελίδα μας μια θεματική λίστα επιλογής λήμματος από διάφορα διαθέσιμα.
Αν πρέπει να παραπέμψουμε από γραπτή πηγή τότε κάνουμε τις εξής ενέργειες:
Επιλέγουμε με τη σειρά: Παραπομπή, Χειροκίνητα, Βασικό.
Εδώ μας ανοίγει ένα πεδίο στο οποίο συμπληρώνουμε: Όνομα συγγραφέα, έτος (προαιρετικά) και σελίδα, π.χ. Βακαλόπουλος (1980). σελ. 345, και πατάμε «Εισαγωγή».
Έπειτα, φροντίζουμε στον τομέα των Βιβλιογραφικών πηγών να καταχωρήσουμε τον πλήρη τίτλο της πηγής μας, με ονοματεπώνυμο, έτος, εκδότη, σελίδα κλπ.
Αν η πηγή είναι βιβλιογραφική μεριμνούμε να υπάρχει η ενότητα «Βιβλιογραφικές πηγές», όπου τοποθετούμε τη βιβλιογραφία ως λίστα με κουκκίδες.
Όχι. Ο κατάλογος των επιλεγμένων λημμάτων θα δοθεί μόνο για διευκόλυνση των σχολικών ομάδων. Οι σχολικές ομάδες θα μπορούν να ασχοληθούν με όποιο λήμμα επιθυμούν. Αρκεί να σχετίζεται με τη θεματική της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Το υλικό της πλατφόρμας Classroom είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους χωρίς εγγραφή. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εγγραφεί το άτομο (επικεφαλής καθηγητής, γονέας ή μαθητής) που θα αναλάβει να υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή της σχολικής ομάδας.Όχι. Δεν επιτρέπεται η συνεργασία σχολείων για την από κοινού συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Κάθε σχολική ομάδα θα πρέπει να ανήκει στην ίδια σχολική μονάδα.Το υλικό της πλατφόρμας Classroom είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους χωρίς εγγραφή. Για την πρόσβαση στο υλικό δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή στον διαγωνισμό.Τα 8 Webinars για τη λειτουργία και τη χρήση της Wikipedia είναι ανοιχτά σε όλους (εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς, μαθητές, ευρύ κοινό).Ναι, προβλέπεται η χορήγηση βεβαίωση παρακολούθησης για όσους παρακολουθήσουν και τα 8 Webinars, έχουν ενεργή συμμετοχή και ολοκληρώσουν επιτυχώς τη συγγραφή ενός νέου λήμματος στη Wikipedia, ανεξαρτήτου θεματικής (δεν χρειάζεται να έχει σχέση με τον διαγωνισμό).Ναι, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που θα ολοκληρώσουν την υποβολή των ψηφιακών τους έργων στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού.Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών/-τριών που ανήκουν σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά, Ειδικά, EEEEK, κλπ) δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και σε ελληνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού.Συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να δηλώσει ο επικεφαλής εκπαιδευτικός που έχει αναλάβει την παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας που αποτελείται από τουλάχιστον 3 μαθητές/τριες.Προτείνουμε η σχολική ομάδα να αποτελείται από 3-10 μαθητές, για λόγους καθαρά πρακτικούς. Εάν κάποιος καθηγητής επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να εμπλέξει περισσότερους μαθητές, μπορεί να το κάνει και αυτό δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από το διαγωνισμό.Χρονοδιάγραμμα Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού:
- Οκτώβριος 2021: Ανακοίνωση Μαθητικού Διαγωνισμού
- 01/12/2021 –Έναρξη α’ φάσης διαγωνισμού, εγγραφή στην ψηφιακή πλατφόρμα CLASSROOM, δημιουργία λογαριασμού στη Wikipedia, έναρξη αγώνα λημματογράφησης
- 25/02/2022 – Λήξη α’ φάσης διαγωνισμού και προθεσμίας υποβολής δηλώσεων συμμετοχής, προθεσμία αποστολής πρώτου παραδοτέου
- 11/03/2022 – Ανακοίνωση των σχολικών ομάδων που περνούν στη β΄ φάση του Διαγωνισμού
- 10/05/2022 – Λήξη β’ φάσης διαγωνισμού και υποβολή αιτήσεων/αναφορών συνολικής συνεισφοράς της σχολικής ομάδας
- 31/05/2022 – Ανακοίνωση βράβευσης 3 σχολικών ομάδων με τη μεγαλύτερη και πιο ποιοτική συνεισφορά στην ελληνική Βικιπαίδεια με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.Θα δοθούν 3 βραβεία. Οι νικητήριες ομάδες θα λάβουν επαίνους και χρηματικά έπαθλα από το Ίδρυμα Ωνάση με τη μορφή δωρεάς τεχνικού/οπτικοακουστικού εξοπλισμού για τις σχολικές μονάδες στις οποίες ανήκουν, ύψους 1.500 €.
Ο επικεφαλής εκπαιδευτικός της σχολικής ομάδας πρέπει να καταθέσει τα ακόλουθα έγγραφα:
- τη συμπληρωμένη Αίτηση Συμμετοχής στην Α΄ φάση του Διαγωνισμού
- τη συμπληρωμένη Δήλωση Συμμετοχής-Συγκατάθεσης για γονείς/κηδεμόνες των μαθητών που συμμετέχουν
- τη συμπληρωμένη Δήλωση Συμμετοχής-Συγκατάθεσης από τον Διευθυντή Σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που έχουν οριστεί επικεφαλής της σχολικής ομάδας.
Όλα τα παραπάνω έγγραφα μπορεί να τα βρει στα Έγγραφα Συμμετοχής στο ΔιαγωνισμόΗ Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού έχει την ευθύνη της εξέτασης και αξιολόγησης των υποβαλλόμενων εμπρόθεσμων αιτήσεων-αναφορών των σχολικών ομάδων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κριτήρια που έχουν τεθεί στην προκήρυξη. Θα προκριθούν στη Β’ φάση του διαγωνισμού κατ’ ελάχιστον 12 σχολικές ομάδες, εφόσον υπάρξουν σχετικές υποψηφιότητες, με βάση την πληρέστερη αλλά και πιο ποιοτική συνεισφορά στην Wikipedia και τα αδελφικά της εγχειρήματα, σχετικά με το θέμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Για την αξιολόγηση κατά την Α΄ φάση θα ληφθούν υπ’ όψιν τα ακόλουθα ποιοτικά κριτήρια:
- εγκυκλοπαιδικό ύφος
- αντικειμενικότητα
- εγκυρότητα πηγών
- εναρμονισμός με πνευματικά δικαιώματα
- τήρηση κανόνων ορθογραφίας, σύνταξης, τονισμού, στίξης
- δομή κειμένου, λεξιλόγιο
Με αρνητική βαθμολογία θα κριθούν:
- η μη ορθή γραφή του κειμένου (π.χ. (πχ ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη)
- η μη συνάφεια του λήμματος με το επιλεγμένο θέμα καθώς και
- η ανάρμοστη διαδικτυακή συμπεριφορά (π.χ. παραβίαση πνευματικών
δικαιωμάτων, χρήση μη έγκυρων πηγών ή μη τεκμηριωμένων συμπερασμάτων,
εμπλοκή σε συζητήσεις με ανάρμοστο λόγο κ.ά.).
Δηλώσεις συμμετοχής-συγκατάθεσης γονέων-κηδεμόνων
Οι υπογραφές στις δηλώσεις συμμετοχής-συγκατάθεσης γονέων-κηδεμόνων μπορούν να είναι χειρόγραφες ή ηλεκτρονικές. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους :
1) Όλα χειρόγραφα: Οι γονείς εκτυπώνουν το έγγραφο, το συμπληρώνουν χειρόγραφα, το υπογράφουν, το σκανάρουν και το αποστέλλουν στον Διευθυντή του σχολείου ή στον επικεφαλής καθηγητή της σχολικής ομάδας. Εάν δεν έχουν δυνατότητα σάρωσης, το στέλνουν ως φωτογραφία από το κινητό.
2) Όλα ηλεκτρονικά: Οι γονείς συμπληρώνουν το έγγραφο ηλεκτρονικά και στο τέλος βάζουν στο αρχείο word (με insert picture ή εισαγωγή εικόνας) την ηλεκτρονική υπογραφή τους (την οποία έχουν φωτογραφίσει προηγουμένως και έχουν σώσει ως αρχείο jpg). Αποστέλλουν το συμπληρωμένο αρχείο στον Διευθυντή του σχολείου ή στον επικεφαλής καθηγητή της σχολικής ομάδας.
3) Οι δυο παραπάνω τρόποι μπορούν να συνδυαστούν (δηλ. χειρόγραφα και ηλεκτρονικά) Ο Διευθυντής του σχολείου ή ο επικεφαλής καθηγητής της σχολικής ομάδας, αφού συγκεντρώσει όλα τα αρχεία από τους γονείς των μαθητών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να τα εκτυπώσει και να τα σκανάρει όλα σε ένα ενιαίο αρχείο PDF ή να δημιουργήσει με αυτά ηλεκτρονικά ένα αρχείο PDF (π.χ. μπορεί να βάλει όλες τις φωτογραφίες σε ένα αρχείο word και να σώσει το αρχείο ως PDF) για να τα υποβάλει ως ενιαίο αρχείο. Εναλλακτικά μπορεί να τα συγκεντρώσει όλα μαζί (pdf, εικόνες, κλπ) και να τα συμπιέσει σε ένα ZIP αρχείο για να τα υποβάλει.
Δηλώσεις συμμετοχής-συγκατάθεσης Δ/ντή Σχολείου και επικεφαλής καθηγητών
Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και για τις υπογραφές στη δήλωση συμμετοχής-συγκατάθεσης του Διευθυντή του σχολείου και του/των επικεφαλής καθηγητή/ών της σχολικής ομάδας.Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στο διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο.Εάν είσαι καθηγητής, για να υποβάλεις την αίτηση της ομάδας σου κάνε πρώτα εγγραφή στην πλατφόρμα και στη συνέχεια μπες στην ενότητα Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής - A' Φάση. Μέσα σε αυτή την ενότητα θα βρεις όλα τα απαραίτητα βήματα για τη συμμετοχή της σχολικής σου ομάδας στο διαγωνισμό. Βρες αναλυτικές οδηγίες εγγραφής στην πλατφόρμα και συμμετοχή πατώντας .Οι Διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ερωτήματα στο education@onassis.org για συμπληρωματικές πληροφορίες και στις 2 φάσεις του διαγωνισμού. Εναλλακτικά μπορούν χρησιμοποιήσουν τη φόρμα επικοινωνίας, πατώντας το σύνδεσμο "Επικοινωνία" στο κάτω μέρος της σελίδας, η οποία συνδέεται με τον ίδιο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (education@onassis.org). Οι απαντήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση www.onassis.org και στην ενότητα των συχνών ερωτήσεων αυτής της εκπαιδευτικής πλατφόρμας.Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επικεφαλής καθηγητών και μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε ειδικότητα.Ναι, μπορεί. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, αρκεί οι Διευθυντές των σχολείων να έχουν υπογράψει τη Δήλωση Συμμετοχής-Συγκατάθεσης για το εκάστοτε σχολείο.Ναι, προτάσεις και έργα σχολικών ομάδων που θα κατατεθούν στην αγγλική γλώσσα ή θα είναι δίγλωσσα, θα γίνουν αποδεκτά και στις δυο φάσεις του διαγωνισμού.Ναι, ασφαλώς και μπορεί να συνεχίσει.Φυσικά, το υλικό στην πλατφόρμα δίνει κάποιες δημιουργικές ιδέες και σκοπό έχει να βοηθήσει τις σχολικές ομάδες να ξεκινήσουν τη λημματογράφηση και σε καμία περίπτωση να τις περιορίσει.- Ο μαθητής συνδέεται στη Βικιπαίδεια, και επισκέπτεται με τον λογαριασμό του την διεύθυνση: https://en.