Περιγραφή θέματος
Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΔΑΦ σε αεροπορικό ταξίδι
Να τονίσω, κατ’ αρχάς, ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα στήριξη ή κάποια βοήθεια κάθε άτομο με ΔΑΦ για να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχουν δυσκολίες λόγω αυξημένου άγχους, που εντείνεται ενόψει οποιασδήποτε μετάβασης, όπως από την οικεία περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους σε μια άλλη, ή ακόμη και από το σπίτι τους στο αεροδρόμιο, καθώς και από οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινή τους ρουτίνα. Οπότε, ένα ταξίδι ενέχει πλήθος αλλαγών που μπορεί να αποδιοργανώσουν τη συναισθηματική ρύθμιση ενός ατόμου με ΔΑΦ. Τέλος, ένα πολυπληθές περιβάλλον, όπως αυτό του αεροδρομίου, με δυνατό φωτισμό, έντονα ακουστικά ερεθίσματα και διαρκή κίνηση, μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο με ΔΑΦ σε αισθητηριακή απορρύθμιση.
Προληπτική παρέμβαση σε άτομα με ΔΑΦ στο αεροπορικό ταξίδι
Οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις μπορούν να νοηθούν υπό δύο μορφές: αυτή της πρόληψης και αυτή της παρέμβασης. Στην πρόληψη, ένα πρόγραμμα συστηματικής απευαισθητοποίησης, στο οποίο χρησιμοποιείται φωτογραφικό υλικό και διά ζώσης έκθεση στις συνθήκες του αεροδρομίου, έχει ήδη υλοποιηθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την εξαιρετική συμβολή και συνεργασία του προσωπικού του αεροδρομίου. Πληροφορίες γι’ αυτό το πρόγραμμα και πλούσιο υλικό για την εφαρμογή του (πάντοτε βέβαια από ειδικούς που έχουν συστηματική εκπαίδευση στη θεραπεία γενικότερα και στη συστηματική απευαισθητοποίηση ειδικότερα) θα βρείτε στο site του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από Κοινωνικές Ιστορίες, που αφηγούνται με απλό και διεξοδικό τρόπο, και με συνοδεία ρεαλιστικών φωτογραφιών, όλα τα βήματα που περιλαμβάνει ένα αεροπορικό ταξίδι, από την προσέλευση στο αεροδρόμιο μέχρι και την απογείωση του αεροσκάφους. Η χρήση αυτών των ιστοριών βοηθά ένα άτομο με ΔΑΦ σε μια πρώτη εξοικείωση με το τι περιλαμβάνει ένα αεροπορικό ταξίδι. Αυτή την εξοικείωση ακολουθεί μια διά ζώσης «έκθεση» στη διαδικασία της προσέλευσης στο αεροδρόμιο και μια προσομοίωση πτήσης – όσων τουλάχιστον βημάτων επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτός ο προγραμματισμός, ως προληπτικός, αποσκοπεί στη βαθμιαία προετοιμασία του ατόμου με ΔΑΦ και στη σταδιακή «έκθεσή» του στις συνθήκες του ταξιδιού. Συνθήκες που εγείρουν άγχος και δυσφορία.
Επιτόπου παρέμβαση σε άτομα με ΔΑΦ στο αεροπορικό ταξίδι
Ως προς την επιτόπου παρέμβαση, υπάρχουν επίσης αρκετές καταγεγραμμένες οδηγίες, αναρτημένες στο site του Ιδρύματος Ωνάση, που μπορούν να αξιοποιηθούν με σκοπό να βοηθηθεί ο ταξιδιώτης με ΔΑΦ, παρά το άγχος ή τη δυσφορία που μπορεί να βιώσει, να καταφέρει να ζήσει την εμπειρία ενός αεροπορικού ταξιδιού χωρίς κρίση άγχους ή πανικού. Στις οδηγίες αυτές περιλαμβάνονται το να προσεγγίσουμε με ηρεμία το άτομο με ΔΑΦ, ακόμη και αν το ίδιο είναι ταραγμένο, να του μιλήσουμε με απλά λόγια και ήρεμο τρόπο, να συμβουλευτούμε τα άτομα που το συνοδεύουν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισής του, να μην πλησιάσουμε πολύ κοντά του και να αποφύγουμε τη σωματική επαφή μαζί του, καθώς μια τέτοια εγγύτητα είναι συνήθως ανεπιθύμητη. Συνεπώς υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να βοηθήσουμε έναν ταξιδιώτη με ΔΑΦ να οργανωθεί και να εξοικειωθεί με τις συνθήκες του αεροδρομίου και του αεροσκάφους, δίνοντάς του, πρωτίστως, χώρο και χρόνο, αλλά και μέσω μιας εις βάθους κατανόησης των αναγκών του.