Περιγραφή θέματος
Γενικά
Σε αυτή την ενότητα θα βρεις υποστηρικτικό υλικό των συνεργαζόμενων φορέων για τον Διαγωνισμό.ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Περιηγήσου στην ψηφιακή συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης www.onassislibrary.gr και συνδύασε εκδόσεις και μυθικές περιγραφές για να δημιουργήσεις το ψηφιακό σου έργο.
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Στις διευθύνσεις παρακάτω, μπορείς να αναζητήσεις και να βρεις χάρτες κ.ά. υλικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην υλοποίηση των έργων σου:
Στην ψηφιακή πολιτιστική συλλογή των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αρχειομνήμων μπορείς να βρεις χάρτες, καρτ ποστάλ ή έγγραφα σχετικά με το project σου. Δες συγκεκριμένα τη Συλλογή Χαρακτικών για χάρτες. Διαφορετικά, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Τμήμα των Γενικών Αρχείων της περιοχής σου.
Η Ψηφιακή Χαρτοθήκη του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς δεν υπάρχει online, μπορείς να πάρεις μια ιδέα όμως από τις συλλογές της στη σελίδα αυτή. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το ΑΧαΚ, είτε ψάχνεις χάρτες της Θεσσαλονίκης, είτε άλλων πόλεων και περιοχών της Ελλάδας και του Κόσμου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΙΑ/ΕΤΕ)
"Ιστορίες της οδού Αιόλου και της πλατείας Κοτζιά"
Προτεινόμενα σενάρια, πληροφορίες, εικονογραφικό υλικό
Η οδός Αιόλου είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με μεγάλη και πλούσια ιστορία, ο πρώτος δρόμος που χαράχτηκε όταν το 1834 η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους. Για πολλά χρόνια ήταν το κέντρο της οικονομικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης.
Η πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζεται επίσης από πλούσια ιστορία, η οποία και καθρεφτίζεται στα επιβλητικά κτήρια που την περιβάλλουν.
Οι ήρωες των ιστοριών μας, ο Γάλλος περιηγητής Λέανδρος Ντενουαντέλ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας Καρλ και ο εγγονός του καλλιτέχνης Γιόχαν επισκέπτονται την Αθήνα σε διαφορετικές –αλλά πάντα ταραγμένες– περιόδους της ελληνικής ιστορίας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από τις μικροϊστορίες τους αναδύεται το κλίμα της εκάστοτε εποχής.
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται, πέραν των Γ. Σταύρου, Ν. Ζουμπουλίδη, Α. Βάλβη, είναι φανταστικά. Επίσης οι αφηγήσεις είναι μυθοπλαστικές, εκτός από την περιγραφή του περιπάτου του Γ. Σταύρου που ως καθημερινή του συνήθεια είναι ιστορικά τεκμηριωμένη.
Δες το padlet με αρχειακό βοηθητικό υλικό εδώ.
Δες τα σενάρια που έχουν δημιουργηθεί εδώ.
Για τα δικαιώματα χρήσης του ψηφιακού υλικού απευθυνθείτε στο φορέα.
Πληροφορίες για το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας μπορείς να βρεις εδώ.
Έρευνα, συγγραφή κειμένων και επιλογή φωτογραφικού υλικού: Χρυσαλένα Αντωνοπούλου, Μαρία Λεμπέση, Μαρία Οικονομοπούλου, ΙΑ/ΕΤΕ
Επιμέλεια κειμένων και διορθώσεις: Φωτεινή Κορδού, ΙΑ/ΕΤΕ
TRAVELOGUES - ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Δες εδώ την ψηφιακή συλλογή TRAVELOGUES του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στην οποία περιλαμβάνονται και αρκετές περιηγητικές εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση. Μπορείς να αναζητήσεις χάρτες και απεικονίσεις ελληνικών πόλεων, περιοχών και νησιών που θα αποτλέσουν πολύτιμο υλικό για τη δημιουργία του ψηφιακού σου έργου. Η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη αρκεί να ζητήσεις την άδεια από τον φορέα. Βρες εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του ψηφιακού υλικού καθώς καθώς επίσης και την αίτηση για την άδεια χρήσης. Αν το υλικό που σε ενδιαφέρει ανήκει στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, επικοινώνησε πρώτα μαζί μας στο education@onassis.org.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Μπορείς να δεις τις συλλογές χαρτών σε μεγάλες βιβλιοθήκες ή ιδιωτικές συλλογές από όλο τον κόσμο: Gallica - Bibliothèque National de France – Cartes, David Rumsey Historical Map Collection, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - Cartoteca Digital-ICCG, Library of Gongress -Digital Map Collections, Perry-Castañeda Library Map Collection, Harvard Map Collection - Harvard Library, Utrecht University Library Special Collections, National Library of Australia - Maps Collection, Euratlas – Carte anciennes, Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου - Συλλογή χαρτών της Κύπρου, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) - Συλλογή Χαρτών, Φωτογραφικό Αρχείο και Συλλογή καρτ ποστάλ, Συλλογή Τρικόγλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στις περισσότερες από αυτές το υλικό παρέχεται δωρεάν για εκπαιδευτική χρήση, καλό είναι όμως να τσεκάρεις τους όρους χρήσης!
Στη σελίδα OldMapsOnline μπορείς να εστιάσεις με τη βοήθεια του χάρτη στην περιοχή ή την πόλη του κόσμου που σε ενδιαφέρει και να δεις παλαιούς χάρτες που αντιστοιχούν στην ίδια περιοχή.
Αν ψάχνεις για σύγχρονους, ενημερωμένους χάρτες των χωρών ή μεγάλων περιοχών του Κόσμου, ή για δορυφορικές εικόνες, δες τις χαρτογραφικές σελίδες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - United Nations Geospatial Information System ή τη συλλογή εικόνων της National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Αν ψάχνεις για φανταστικά τέρατα σε παλαιούς χάρτες, ακολούθησε το hashtag #mapmonstermonday (Map Monster Monday, by Dory Klein, Norman B. Leventhal, Map Center at the Boston Public Library) στο Instagram, ή διάβασε το άρθρο T. St. Onge, Imaginary Maps in Literature and Beyond: Map Monsters, Library of Congress. Αν πάλι σου άρεσαν οι γελοιογραφικοί χάρτες, μπορείς να δεις τον άτλαντα Geographical Fun: being humourous outlines of various countries στη Library of Congress ή να κάνεις μια αναζήτηση με τον όρο «Karikaturen» στη Συλλογή The Allard Pierson's image bank ή να δεις την κατηγορία «Sartirical Maps» στα Wikimedia Commons.
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1917
Ντοκιμαντέρ Γρηγόρη Βαρδαρινού, Σκηνοθέτη-Κινηματογραφιστή: Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
-Η ανάδυση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, Γερολύμπου-Καραδήμου Αλέκα
-Το χρονικό της Μεγάλης Πυρκαγιάς, Γερολύμπου-Καραδήμου Αλέκα
-Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, Γερολύμπου-Καραδήμου Αλέκα
- Οχυρωμένο στρατόπεδο, ανοχύρωτη πόλη, Γερολύμπου-Καραδήμου Αλέκα
Πηγές αρχειακού υλικού (είτε public domain είτε ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση):
https://www.metmuseum.org/ https://digitalcollections.nypl.org/
https://gallica.bnf.fr/accueil/en/content/accueil-en?mode=desktop
https://www.britishmuseum.org/ https://www.bl.uk/