«Σημειώματα Ποιητικής και Ηθικής»
Τον Νοέμβριο του 1963, ο Γ. Π. Σαββίδης, σε ομιλία του με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης Καβάφη στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσίασε 24 ανέκδοτα σημειώματα του ποιητή από μία «ιδιαίτερη σειρά ημερολογιακών σημειώσεών του για θέματα ποιητικής και ηθικής». 1 Τα σημειώματα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία σώζονται στο αρχείο Καβάφη,2 ποικίλλουν σε έκταση και κατά κανόνα φέρουν σημείωση με την ημερομηνία συγγραφής τους (χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 1902 μέχρι τον Οκτώβριο του 1911).
Στα σημειώματα αυτά, ο Καβάφης καταγράφει σκέψεις γύρω από ζητήματα που αφορούν την τέχνη του, την ιδιότητα του ποιητή ή και τον ιδιωτικό του βίο.
Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε το σημείωμα με χρονολόγηση 18/08/1902, το οποίο βρίσκουμε ως τεκμήριο GR-OF CA CA-SF01-S03-F09-0002 (193), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-115/.
Στην αρχή του σημειώματος, διαβάζουμε (Λήψη 1):
«Αισθάνομαι έκτακτην ικανότητα μέσα μου. Έχω μια πεποίθησι που αν ήθελα θα μπορούσα να γίνω ένας μεγάλος ιατρός, ή δικηγόρος, ή οικονομολόγος, ή και μηχανικός. Θα εχρειαζόμην όμως δυο πράγματα – καιρό διά να μελετήσω, και θέλησι διά ν’ απαρνηθώ την
φιλολογία. Τώρα, είναι τούτο απάτη του πνεύματος; Υπερτιμώ την ικανότητά μου; Ή είναι φυσικόν πράγμα συμβαίνον εις κάθε littérateur – θέλω να πω, δύναμις κατεχομένη υπό κάθε littérateur. Με φαίνονται όλα τα πρακτικά έργα εύκολα. Είναι αλήθεια ότι
με όλην την πεποίθησίν μου αναγνωρίζω ότι χωρίς καιρόν, αρκετόν καιρόν, δεν είμαι ικανός να γίνω επιτυχής άνθρωπος του πρακτικού βίου.»
Σημειώματα
(98-99)
Ο ποιητής εξετάζει τις εν δυνάμει ικανότητές του στα «πρακτικά έργα» και βρίσκει πως το μόνο που τον εμποδίζει από το να διαπρέψει στον «πρακτικό βίο» είναι η έλλειψη χρόνου για μελέτη και η βούλησή του να μην απαρνηθεί «τη φιλολογία». Βλέπουμε επίσης ότι ο Καβάφης, στα 1902, υιοθετεί ήδη την ταυτότητα του littérateur – του λογοτέχνη. Όπως είδαμε παραπάνω, στο θέμα του «πρακτικού βίου» επιστρέφει ο Καβάφης το 1903, στο σύντομο αυτοβιογραφικό του σημείωμα, το οποίο περιλαμβάνεται σε σημειώσεις του για την οικογένεια Καβάφη, γνωστές με τον τίτλο “Memorandum about the Cavafy Family”.3
Στο τεκμήριο GR-OF CA CA-SF01-S03-F09-0005 (211), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-u-36/, βρίσκουμε σημείωμα του Ιουνίου του 1905, γραμμένο στις δύο όψεις ενός φύλλου, στο οποίο ο Καβάφης καταγράφει τις σκέψεις του για τη σύγκρουση ανάμεσα στον ρόλο του ποιητή και εκείνον του «κυβερνητικού υπαλλήλου». Το σημείωμα γράφεται με αφορμή τη συνάντηση του Καβάφη με κάποιον ποιητή, νεαρό και φτωχό, αλλά πιστό στην τέχνη του (Λήψεις 1 έως 3):
«Ένας νέος ποιητής μ’ επεσκέφθηκε. Ήταν πολύ πτωχός, εζούσε από την φιλολογική του εργασία, και με φαίνονταν σαν κάπως να λυπούνταν βλέποντας το καλό σπίτι που κατοικούσα, τον δούλο μου που τον έφερε ένα καλό σερβιτό τσάι, τα ρούχα μου τα καμωμένα σε καλό ράπτη. Είπε: “Τι φρικτό πράγμα να έχη κανείς να παλεύη να βγάζη τα προς το ζην, να κυνηγάς συνδρομητάς για το περιοδικό σου, αγοραστάς για βιβλίο σου”.
Δεν θέλησα να τον αφήσω στην πλάνη του και τον είπα μερικά λόγια, περίπου σαν τα εξής. Δυσάρεστη και βαρυά η θέσις του – αλλά τι ακριβά που με κόστιζαν εμένα η μικρές μου πολυτέλειες. Για να ταις αποκτήσω βγήκα απ’ την φυσική μου γραμμή κ’ έγινα ένας κυβερνητικός υπάλληλος (τι γελοίο), και ξοδιάζω και χάνω τόσες πολύτιμες ώρες την ημέρα (στες οποίες πρέπει να προστεθούν και η ώρες καμάτου και χαυνώσεως που τες διαδέχονται). Τι ζημιά, τι ζημιά, τι προδοσία. Ενώ εκείνος ο πτωχός δεν χάνει καμμιά ώρα· είναι πάντα εκεί, πιστό και του καθήκοντος παιδί της Τέχνης.» Σημειώματα (107)
Πέρα από την ταυτότητα του ποιητή, ο Καβάφης καταγράφει σε κάποιες περιπτώσεις τις σκέψεις του για τη ζωή και τις ανθρώπινες συναναστροφές. Στο τεκμήριο GR-OF CA CA-SF01-S03-F09-0018 (209), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-u-34/, γραμμένο στις 26/10/1908, ο Καβάφης διασώζει την άποψή του για το χιούμορ και τη σοβαροφάνεια (Λήψη 1). Ας δούμε ένα σύντομο απόσπασμα:
«Το ξέρω που για να επιτύχει κανείς στην ζωή, και για να εμπνέει σεβασμό χρειάζεται σοβαρότης. Και όμως με είναι δύσκολο να είμαι σοβαρός, και δεν εκτιμώ την σοβαρότητα.
Ας εξηγηθώ καλλίτερα. Με αρέσει στα σοβαρά μόνον η σοβαρότης· δηλ. 1/2 ώρα, ή μια ώρα, ή δυο ή 3 ώρες σοβαρότητα την ημέρα. Συχνά βέβαια και σχεδόν ολόκληρη μέρα σοβαρότητα.
Άλλως, με αρέσουν τα χωρατά, η αστειότης, η ειρωνεία η με ευφυή λόγια, το χαμπαγκάρισμα (humbugging). 4
Αλλά δεν κάμνει.
Δυσκολεύει τες δουλειές». Σημειώματα (120)
Για τη σχέση των «Σημειωμάτων Ποιητικής και Ηθικής» με το έργο του Καβάφη και τη σταδιακή ποιητική «ωρίμανσή» του, μπορούμε να διαβάσουμε το παρακάτω παράθεμα, από την παρουσίαση του Γ. Π. Σαββίδη:
«Στα σημειώματα αυτά θα ξαναβρούμε, εμβρυωδώς είτε σε πεζήν ανάπτυξη, σχεδόν όλα τα μοτίβα του αισθησιακού, ηθικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού καημού που διαβρώνει ακόμα τον ποιητή, σαν ένα άγαλμα του Τζιακομέτι. Αλλά η διάβρωση αυτή σιγά-σιγά συγκεράζεται πνευματικά και δημιουργικά με μιαν αυτοσυνείδηση ολοένα διαυγέστερη και συνεπώς σεμνότερη, καθώς και από μίαν εκφραστική κυριαρχία ολοένα ακριβέστερη, με τρόπο που να διαγράφεται καθαρά η προοδευτική στερέωση της πίστης του Καβάφη στην αποστολή της τέχνης του και η διαρκώς ψυχραιμότερη ελπίδα του στους επερχόμενους.»5
Όπως σημείωνε ο ποιητής, τον Απρίλιο του 1911, στο τεκμήριο GR-OF CA CA-SF01-S03-F09-0021 (285), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-u-49/: «Δουλεύουμε, εναρέτως, διά τους κατοπινούς. Να προετοιμάσουμε μια discipline de vie, μια διοργάνωσιν αυτής· ίσως ακόμη οφελιμότερα, διότι εκείνων η ζωή μπορεί να είναι μακρυτέρα.»
1 Γ. Π. Σαββίδης, «Σημειώματα Ποιητικής και Ηθικής», στο: Γ. Π. Σαββίδης, Μικρά Καβαφικά, τ. Β΄, Ερμής, Αθήνα 2010 (α΄ έκδοση 1987), σ. 89-96. Για τη μεταγραφή των χειρογράφων, από όπου αντλούμε και τα παρακάτω παραθέματα, βλ. στο ίδιο, σ. 97-146. Στο εξής, η παραπομπή στα παραθέματα από την συγκεκριμένη έκδοση θα γίνεται εντός του κειμένου με τη συντομογραφία Σημειώματα, ενώ ο αριθμός των σελίδων θα δηλώνεται σε παρένθεση.
2 Εξαίρεση αποτελούν τα σημειώματα με ημερομηνίες 09/11/1902 και 13/12/1902 (στην έκδοση Σαββίδη, Σημειώματα Ε΄ και Ζ΄), γραμμένα στο ίδιο φύλλο χαρτιού, τα οποία πρωτοδημοσιεύτηκαν από τον Γ. Α. Παπουτσάκη στο Καβάφη: Πεζά, ό.π., σ. 303-305, μαζί με αναπαραγωγή του σχετικού καβαφικού χειρόγραφου. Όπως σημειώνει ο Σαββίδης, το παραπάνω χειρόγραφο δεν επιστράφηκε στο αρχείο Καβάφη «και η τύχη του αγνοείται». Γ. Π. Σαββίδης, ό.π., σ. 102, 104.
3 Τεκμήριο GR-OF CA CA-SF02-S02-F25-SF002-0003 (1091), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-306/ (Λήψεις 41 & 42).
4 Αστεϊσμοί, πειράγματα.
5 Γ. Π. Σαββίδης, ό.π., σ. 94.