O Καβάφης ως αναγνώστης αστυνομικής λογοτεχνίας
Στη βιβλιοθήκη του Κ. Π. Καβάφη εντοπίζονται βιβλία του γνωστού συγγραφέα Arthur Conan Doyle, όπως για παράδειγμα το The Return of Sherlock Holmes.1 O Καβάφης, φυσικά, δεν γράφει ο ίδιος αστυνομική μυθοπλασία, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι το είδος τον γοητεύει και το παρακολουθεί συστηματικά.
Στο καβαφικό corpus εντοπίζονται αρκετά κείμενα που αντλούν υλικό από περιγραφές εγκλημάτων, ιδίως στα ατελή ποιήματα του Καβάφη, όπως «Η Είδησις της Εφημερίδος» και το «Έγκλημα». Παράλληλα, εντοπίζουμε κείμενα με ατμόσφαιρα μυστηρίου, όπως το «Μια νυξ εις το Καλιντέρι». Μπορείτε προαιρετικά να δείτε το χειρόγραφο του τελευταίου αυτού κειμένου στο τεκμήριο GR-OF CA CA-SF01-S02-F04-0006 (1648), https://cavafy.onassis.org/el/object/ys38-ankz-xp55/.
«Ίσως το τελευταίο βιβλίο που έλαβε ο Καβάφης να είναι του Άχμεντ Ρασίμ (Ahmed Rassim), αιγύπτιου ποιητή που έγραφε γαλλικά, J’ ai conduit mon âne (vieux poèmes pour jeunes filles). Έφτασε στο σπίτι του Καβάφη τον Μάρτη του 1933, δηλαδή μερικές βδομάδες πριν τον θάνατό του. Ένα ακόμη από τα τελευταία βιβλία του, που έχει σωθεί και προκαλεί συγκίνηση, είναι το βιβλίο του Ζορζ Σιμενόν, M. Gallet décédé. Το βιβλίο τού το έφερε στο νοσοκομείο ο Γιάννης Σαρεγιάννης, όταν τον ρώτησε αν θέλει να διαβάσει κάτι και εκείνος του έγραψε υπογραμμίζοντας τις λέξεις “μόνο αστυνομικά”. Ενθουσιάστηκε με τον Σιμενόν, αλλά του άρεσαν τα αστυνομικά μυθιστορήματα και είχε αρκετά.» 2
1 Βλ. Βιβλιοθήκη Κ. Π. Καβάφη, Βιβλία στα Αγγλικά, 28 και 29.
2 Μ. Καραμπίνη-Ιατρού, «Μέσα στη βιβλιοθήκη Καβάφη», Το Δέντρο 185-186 (Μάρτιος 2012), 51.