Η υπεράσπιση και η ανάδειξη του καβαφικού έργου

Ανάμεσα στο πλήθος των βιογραφικών σημειώσεων της Ρίκας Σεγκοπούλου, συγκαταλέγονται και πολλά κείμενα που αποσκοπούν στην υπεράσπιση και την ανάδειξη του καβαφικού έργου. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι η ίδια και ο σύζυγός της, Αλέκος Σεγκόπουλος, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην προβολή του ποιητή, ιδίως αφετέρου ήταν εν ζωή. Αφενός από τις σελίδες του περιοδικού Αλεξανδρινή Τέχνη όσο και μέσα από τη συνομιλία τους με γνωστούς λογοτέχνες και άλλες πνευματικές φυσιογνωμίες, ο Αλέκος και η Ρίκα Σεγκοπούλου επιδίωξαν να καταστήσουν τον Καβάφη περισσότερο γνωστό στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην πνευματική ζωή της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας. Η πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη, που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, αποτελεί επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, που συνεχίστηκε και μετά την απώλεια του Αλεξανδρινού.1 Ταυτόχρονα, μετά τον θάνατο του Καβάφη ιδρύθηκε ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Καβάφη», του οποίου η Ρίκα Σεγκοπούλου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και από τους βασικούς συντελεστές.

Στο τεκμήριο GR-OF CA SING-S01-F01-0016 (1632), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-417/, η Σεγκοπούλου αναφέρεται τόσο στον βίο και την οικογένεια του Καβάφη όσο και στην υποδοχή του έργου του από την κριτική. Σχετικά με τον ίδιο και την οικογένειά του, σημειώνει στην πρώτη σελίδα (Λήψη 1):

«Τον Κ. Π. Κ. από μικρό οι δικοί του τον χάιδεψαν, τον προστάτεψαν, ήταν το μικρότερο παιδί κι ήταν τόσα αδέρφια για να τον κυττάξουν.»

Αναφορικά με το έργο του, σημειώνει (Λήψη 6):

«Δεν είναι παράδοξο που ο Κ[αβάφης] έχει εχθρούς. Το παράδοξο είναι που έχει τόσους θαυμαστάς.»

Στο τεκμήριο «Le poète C. P. Cavafy», GR-OF CA SING-S01-F01-0009 (1625), https://cavafy.onassis.org/el/object/le-poete-c-p-cavafy/, η Σεγκοπούλου καταπιάνεται ξανά με το έργο και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία του Καβάφη, πραγματοποιώντας αναφορές σε συγκεκριμένα ποιήματά του, όπως τα «Ιασή τάφος» και «Για τον Αμμόνη, που πέθανε 29 ετών, στα 610».


Σε σημειώματα όπως τα παραπάνω, που αφορούν το έργο του Κ. Π. Καβάφη, βασική μέριμνα της γράφουσας είναι, αφενός, η ανάδειξη των αρετών της καβαφικής ποίησης και, αφετέρου, η υπεράσπιση του καβαφικού έργου ενάντια στους επικριτές του. Στο τεκμήριο GR-OF CA SING-S01-F01-0011 (1627), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-412/, η Σεγκοπούλου αναλύει το έργο του Καβάφη με αναφορές σε ποιητές, συγγραφείς και κριτικούς, όπως για παράδειγμα τον Θεοτοκά, τον Baudelaire, τον Wilde, τον Άγρα κ.ά.


Στο τεκμήριο GR-OF CA SING-S01-F01-0010 (1626), https://cavafy.onassis.org/el/object/u-411/, που είναι πιθανότατα ημιτελές, η Σεγκοπούλου αναφέρεται στην αρνητική κριτική που ασκήθηκε στον Καβάφη και το έργο του. Στο συγκεκριμένο κείμενο, και κυρίως στην πρώτη παράγραφο (Λήψη 1), η Σεγκοπούλου σχολιάζει πως πολλοί κριτικοί ασχολήθηκαν με το καβαφικό έργο και, ενίοτε, τοποθετήθηκαν εύστοχα γύρω από αυτό. Ωστόσο, η κριτική τους παρέμεινε πολλές φορές επιδερμική και δεν ανέδειξε «την ψυχή του έργου».




1 Κ. Π. Καβάφη Ποιήματα, καλλιτεχνική εργασία Τάκης Καλμούχος, φιλολογική επιμέλεια Ρίκα Σεγκοπούλου, Αλεξάνδρεια 1935.


Τελευταία τροποποίηση: Friday, 20 October 2023, 3:59 PM